top of page
I'm a title. Click here to add your own text and edit me.

באתר זה תמצא גם הצעה לשלד כתב תביעה נגד בנק.

'עבדו' עליך?, ניצלו את חוסר הידע שלך? פקידי הבנק הפרו את האמון שנתת בהם? אמרו לך משהו אחד והחתימו אותך על משהו אחר? אתה שוקל להגיש תביעה קטנה נגד בנק? בפוסט זה תמצא שלד כתב תביעה, ניסוחים של טיעונים וגם כמה פרטים שעשויים לסייע לך בתהליך.

 

אזהרה: בכל מחלוקת משפטית יש מספר רב של נסיבות, תנאים גורמים ושיקולים אשר אינם יכולים להיות 'מכוסים' בפוסט אחד. פוסט זה אינו תחליף לייעוץ משפטי מעורך דין/משפטן (העוסק בתחום החוזים והנזיקין) ואין להסתמך על פוסט זה בהגשת תביעה קטנה או אחרת. כותב הפוסט אינו אוחז באף אחד מהמקצועות שצוינו לעיל. הפוסט נועד רק לפקוח את עיניו של הקורא - במקרה ולא היה מודע לחלק מההיבטים של התהליך. בפוסט זה תמצא גם שלד של מסמך תביעה. אין בכך המלצה לעשות בו שימוש והוא מובא באתר זה כדוגמא בלבד.

 

להלן כמה טיפים בהגשת תביעה נגד בנק:

אל תתפלא אם תתקל בקושי לשכור עורך דין אשר ייצג אותך בתביעה נגד בנקים – חלקם ישיבו לך כי הם מצויים בניגוד עניינים, אחרים יבקשו שכר טירחה כה גבוה אשר יהפוך את כל נושא הגשת התביעה לבלתי כדאי ואפילו מסוכן – כי אם המקרה יסתיים בפשרה ברוב המקרים כל צד נושא בהוצאותיו.

בחיפושיך אחר עורך דין, שים לב לזמן שעובר ולנושא ההתיישנות – ישנם עורכי דין אשר יטרטרו אותך בבקשות חוזרות ונשנות של מסמכים, וידחו שוב ושוב את מתן תשובתם ו/או את הפגישה איתם וכל זאת על מנת שיחלוף הזמן בו אתה יכול להגיש את התביעה שלך (במילים אחרות: שים לב שלא יעבור זמן ותחול התיישנות על התביעה שלך).

לגבי התיישנות: שים לב שיש שני סוגים של התיישנות – התיישנות בתביעה נזיקית והתיישנות בתביעה המבוססת על חוזה. שעון ההתיישנות מתחיל לתקתק בכל סוג של תביעה באופן שונה. אתה עלול לחשוב שעילת התביעה שלך התיישנה מאחר וזו תביעה נזיקית ובעצם זו תביעה המבוססת על חוזה בה עילת התביעה עדיין קיימת, עומדת ושרירה. לדוגמא, אם בתביעה נזיקית יש שני תנאים להתיישנות: 'לא עברו שבע שנים מאז גילוי העילה לתביעה – הנזק – ולא עברו עשר שנים מאז קרות עילת התביעה', אז בתביעה החוזית יש תנאי אחד והוא 'לא עברו שבע שנים מאז גילוי העילה לתביעה'. לפני שאתה מסתמך על מה שקראת באינטרנט ומוותר על התביעה שלך מאחר והיא התיישנה שקול לשוחח בנושא זה עם עורך דין. ייתכן ומדובר בתביעה חוזית ועילת התביעה לא התיישנה.

אמנם במקרה של תביעה קטנה האגרה הינה נמוכה (אחוז אחד מסכום התביעה ומינימום של כ-100 ש"ח) אולם הפסד בתיק עלול לגרור חיוב בהוצאות (וקח בחשבון אפשרות שהשופט יאיים עליך בהוצאות גבוהות - גם אם זהו איום סרק וחסר כל בסיס - וברוב המקרים מדובר באיום כזה - במטרה לגרום לך להתפשר או אף לבטל כליל את התביעה).

אמנם המייצג של הבנק אינו עורך דין אבל יהיה זה נאיבי להסתמך על כך שאינו מתייעץ עם המחלקה המשפטית של הבנק. יחסי הכוחות אינם שקולים ואל תצפה שבית המשפט יעשה לך הנחות עקב כך. במהלך הדיון עליך לוודא כי המייצג של הבנק אינו עורך דין העוסק גם בייצוג בבתי משפט - דבר האסור בבית משפט לתביעות קטנות. כמו כן, שים לב וודא כי התשובות של הבנק לבית המשפט לא נערכו על ידי עורך דין. אם לא צוין שאין מדובר בעורך דין בקש לפסול את תשובת הבנק ותצהיריו מאחר והם הוגשו על ידי עורך דין.

לאחר שנקבע המועד לדיון תוכל לקרוא באינטרנט את הרקע של השופט ולבדוק האם ייצג בעבר בנקים ומוסדות בנקאיים – ואולי אף את הבנק שאתה תובע - לפני שהפך להיות שופט – במקרה כזה שקול להגיש בקשה לפסול את השופט מלדון בתביעה שלך עקב ניגוד אינטרסים. שים לב, שקול להגיש את הבקשה בתחילת תהליך התביעה ולא במהלכו או לאחר קבלת פסק הדין. אם תגלה את העובדה שהשופט היה נגוע בניגוד ענינים, לאחר שכבר נתקבל פסק הדין, ורק אז תעלה את טיעון זה במכתב תלונה נגד שופט – לאחר שהסתיים הדיון בתביעתך – הדבר לא ישנה את הפסיקה.

שעת הדיון – אם נקבעה לסוף יום הדיונים – כדיון אחרון בשעות הערב – שאל את עצמך "מדוע נקבע הדיון לשעה בה האולם ריק מעדים לדיון ולאחר שכל המשתתפים בדיונים האחרים כבר עזבו את האולם?"... (?) ... שקול להיערך לכך ולהביא חברים וקרובי משפחה כדי שיהיו עדים לעיוות הדין במקרה ואכן יהיה כזה?...

קח בחשבון שהשופט יכול לבקש ממך לצאת מהאולם ולשקול הצעה מסוימת שיציע לך (לבטל התביעה? להתפשר על סכום התביעה?) – ואז השופט נשאר באולם עם המייצג של הבנק... (...) ... לא ברור מדוע... אולי תוכל להתכונן לכך בדרכים שונות, אולי להביא גם לצורך כך חברים וקרובים משפחה כדי למנוע מצב בו מתקיים דיון נוסף מאחורי גבך.

כדי להגיש את התביעה תצטרך את מספר הח.פ. של הבנק - שהוא כמו מספר זהות של חברה - ניתן למצוא זאת באינטרנט. חפש בגוגל אחרי בנק ... + ח.פ. והמספר כבר יופיע.

אתר אינטרנט זה נבנה כדי לעזור לך ולאחרים. תוכל גם אתה לעזור לאחרים בכך שתוסיף המלצות מנסיונך בנושא הגשת תביעה קטנה נגד בנק.

אם ראית טעות כלשהי, או מקום לתיקון או תוספת, הינך מוזמן לשלוח אלי הודעת דואר אלקטרוני מפורטת לכתובת amnon.nimni@gmail.com

להלן דוגמא לשלד כתב תביעה נגד בנק:

 

בבית משפט לתביעות קטנות                               

ב [שם העיר בה מוגשת התביעה]                                    

                      

התובעים:                    

שם....., ת.ז......

שם....., ת.ז....

כתובת ..............

- נ ג ד -

 

הנתבע:                        

בנק .......... ח.פ. .....

כתובת ...............

                                 

עילת התביעה:               כספית

 

סכום התביעה:             .......... ש"ח

 

 

 

כתב  -  תביעה

 

בחלק הראשון אתה צריך לפרט את העובדות שבגללן אתה תובע - תאריכים, שמות, פרטים, השתלשלות האירועים. בכל מקום בו יש איזכור למסמך אחר יש לציין את הפניה למסמך, לצרף אותו כנספח לכתב התביעה ולציין זאת ברשימת הנספחים - בחלק האחרון של כתב התביעה עצמו. ר' דוגמא בהמשך.

 

בחלק השני אתה תפרט את העילות לתביעה – הבסיס המשפטי שעל פיו אתה תובע. בהמשך פוסט זה (גלול למטה) תמצא כמה עילות משפטיות אפשריות בתביעה נגד בנק. שקול להעתיק משם את החלקים הרלוונטיים למקרה התביעה שלך - על פי סיבת התביעה. פשוט תעשה העתק- הדבק לתוך כתב התביעה שלך.

 

בחלק השלישי אתה תקשור את האירועים שבגינם אתה תובע לעילות המשפטיות התומכות בתביעה שלך. לדוגמא, "בכך ש...... לא מילא הבנק את חובתו ל......  ובכך ש... הפר הבנק את חובתו ל.... וכתוצאה מ- חוסר מקצועיות, רשלנות, העדפת האינטרסים של הבנק, אי-גילוי נאות, חוסר תום לב ואף הטעיה, בשוגג או במתכוון, נגרמו לתובעים ההוצאות /הנזקים/ ההפסדים.....הישירים והעקיפים הבאים:" וכאן תציין ותפרט את הנזקים אשר נגרמו לך.

 

בפסקאות האחרונות של כתב התביעה אתה יכול לכתוב סיום בדומה לכתוב בפסקאות הבאות:

 

עקב חוסר יכולת לפעול במישור האזרחי הרגיל (עקב העלויות העצומות שבהתמודדות מול מחלקה משפטית של בנק) נאלצים התובעים (שהם ... סטודנטים/ פועלים קשי יום, /  עובדים שכירים בני מעמד הביניים וכו') להגיש תביעה קטנה בלבד [תלוי בגובה סכום התביעה אתה יכול להוסיף את הפסקה הבאה: "ולהגביל אותה עד לתקרת סכום התביעה בתביעות קטנות שהיא 33,800 ₪ - נכון למועד כתיבת שורות אלו - וזאת למרות שנזקיהם הישירים והעקיפים שנגרמו לתובעים גבוהים בהרבה מסכום התביעה"].

 

לאור כל הכתוב לעיל מתבקש ביהמ"ש הנכבד לחייב את הנתבע לשלם לתובעים את סכום התביעה והוצאות המשפט וטרחה שנוצרה לתובעים בעקבות הקשיים שגרם הנתבע  לתובעים.

 

 

 תאריך ......                חתימת תובע .....                      חתימת תובעת ......

 

 

נספחים לכתב התביעה:

 

נספח 1-

נספח 2 –

נספח 3 - 

 

בתביעה נגד בנק שקול לגבות את הטענות שלך בטיעונים משפטיים - כל טיעון משפטי כזה מהווה בעצם את הסיבה שלך לתביעה ומנמק מדוע הצדק לצידך. להלן מספר טיעונים משפטיים עליהם אתה יכול להסתמך בתביעה שלך:

 

 

העילות המשפטיות האפשריות לתביעה:

 

הפרת החובה לפעול לטובת הלקוחות

 

הבנק הפר את חובתו לפעול לטובת התובעים כלקוחותיו כך שלמעשה חובתו הייתה לייעץ לתובעים להימנע מ...... [ו/או לייעץ לבצע...] ככל שלא יעץ לתובעים לעשות זאת [ו/או לא לעשות זאת] ואף ........ ועל אחת כמה וכמה .............., הפר הבנק את חובת תום הלב שלו כלפי התובעים כלקוחותיו ועליו לשאת בתוצאות הנזיקיות של מעשהו זה.

 

הפרת חובת האמון כלפי הלקוחות

 

בכל האמור לעיל הפר הבנק את חובת האמון הראשונית כלפי התובעים כלקוחותיו – (חובה הקודמת אפילו לחובתו של הבנק לבעליו), את חובת הגילוי הנאות (שלא להסתיר מידע חיוני במהלך מו"מ לכריתת חוזה), חובת תום הלב במתן אשראי, חובת השמירה על האינטרסים של הלקוח וחובת הזהירות (קל וחומר שלא לתת עצה רשלנית).

 

חובת האמון המוטלת על הבנק מחייבות אותו היו להזהיר את התובעים ולא להטעות אותם מתוך אינטרסים כלכליים של הבנק. [מפסק דין בבית המשפט העליון - טפחות בנק משכנתאות לישראל בע"מ נ' נתן צבאח,]

 

הבנק הינו הגוף המקצועי והמיומן ביותר בתחום ה...... לבנקים כלים, כישורים ואמצעים טכניים שאינם מצויים בידי לקוחותיו – כלים שהיו יכולים לאפשר לבנק למנוע נזקים מהתובעים כלקוחותיו (שלהם אין ולא הייתה יכולת דומה). ולמרות זאת, ב....... לא הזהיר הבנק את התובעים כי ....... – ובמיוחד כאשר ....... התובעים מצידם – שהיו לקוחות הבנק מאז ...... – רחשו אמון מיוחד לבנק, האמינו בכישוריו ובאמצעיו הטכניים ולכן סמכו על ...... כי ימליצו על ה...... הטוב/ה ביותר עבורם.

 

הפרת חובת האחריות כלפי הלקוח

הבנק הינו גוף מסחרי ציבורי אשר האחריות שלו וחובת האמון כלפי הלקוח חורגת מהיחסים המקובלים הרגילים בין לקוח לנותן שירותים. לכן חלקים מהמשפט הציבורי חלים על הבנק – חלקים אשר נועדו להבטיח את התנהלותו של המסחר הבנקאי ולשמור על האזרח הקטן – הלקוח – ששם את אמונו בבנק. [פרופ' אריאל פורת, אחריותם של הבנקים בגין רשלנות- התפתחויות אחרונות, ספר השנה של המשפט בישראל  (תשנ"ב- תשנ"ג, 324)]

 

הפרת חובת הנאמנות

 

ההלכה הפסוקה קבעה כי בין הבנק ללקוחותיו מתקיימים יחסי נאמנות. במסגרת חובה זו: "הבנקים חייבים להשתמש בכוחותיהם לטובת הלקוחות. חובה זו אינה נהדפת מול אינטרס נגדי של הבנק. גם אם הבנק נקלע למצב של נאמנות כפולה, העשויה להתעורר באיזון אינטרסים של טובת הלקוח מחד גיסא ושל רווחיות הבנק מאידך גיסא, נדרש הבנק לפעול תוך שמירה על אמות מידה של טוהר, יושר והגינות".

 

 

הפרת חובת התאמת השירות לצרכי הלקוח

פעולת הבנק חייבת שתעשה גם בהתאם לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ והשקעות (התשנ"ה 1995) ובמיוחד בהתאם לסעיף 12 לחוק "התאמת השרות לצרכי הלקוח". כלומר לא יכול הבנק להעדיף את האינטרסים שלו על חשבון הלקוח. לבנק יש חובה לפעול על פי כללים של שמרנות בנקאית ומסחר הוגן.

 

 

הפרת חובת הגילוי הנאות

במעמד ..... נדרש היה יתר גילוי מצד הבנק הנתבע מאחר וב....... טבוע יסוד חריף של הסתמכות התובעים על הנתבע. השאלות אשר שאלו התובעים .... מרחיבות את היקפה של חובה זו מאחר והן היו אמורות לעורר את הכרתו של הבנק לחובת הגילוי לאי-ידיעת התובעים את הפרטים החיוניים להחלטתם.

 

 

אחד מייעודיו העיקריים של סעיף 12 לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ והשקעות (התשנ"ה 1995) אינו אלא מניעת מקרים מן הסוג שצוין בסעיף לעיל, שבהם נוקט אחד הצדדים התנהגות שעל פניה נראית ערמומית ומניח לצד האחר ליפול בפח הנחותיו המוטעות. סעיף 12 תובע מן הצד שבאמתחתו הידיעה לסלק את הטעויות שבהן שרוי הצד האחר. [בפס"ד בימ"ש העליון, טפחות בנק משכנתאות לישראל בע"מ נ' אורית נצר].

 

הפרת החובה שלא להסתיר מידע חיוני

החובה שלא להסתיר מידע חיוני במהלך משא ומתן ולנקוט זהירות סבירה בהצגת העובדות עוגנה בפסקי-דין רבים של בית-המשפט. במקרה התביעה הנדונה נעשה ההיפך מזה.

 

הפרת חובת הזהירות המוגברת

הלכה פסוקה היא כי על גוף בנקאי קיימת חובת זהירות מוגברת כלפי לקוחותיו, הלכה זו מוצאת ביטוי בין היתר שוב בע"א 91 /5893 טפחות בנק משכנתאות לישראל בע"מ נ' נתן צבאח, פ"ד מח (2) 573 (1994) (להלן: "עניין צבאח") בעמ' 585:

 

"מערכת היחסים שבין לקוח (ולדידי, אף מי שאינו לקוח) לבין בנק היא מערכת יחסים מיוחדת, הנובעת מהאמון שרוחש הציבור הרחב כלפי מוסד זה. הבנק ופקידי הבנק נתפסים בעיני הציבור כסמכות מקצועית, בין היתר בשל כך שברשות הבנק לא אחת מידע אשר אינו נגיש לציבור הרחב; הבנק כמוסד כספי הוא גם בעל כישורים מיוחדים ואמצעים טכניים שאינם נחלתו של הפרט. כל אלה עשויים לאפשר לבנק למנוע נזקים מלקוחותיו, בעוד שלנפגע הפוטנציאלי אין יכולת דומה. מאחר שהפרט רוחש במקרים רבים אמון מיוחד לבנק, מאמין בכישוריו ובאמצעיו הטכניים ורואה בו גוף מעין ציבורי, נוטה הוא לעתים שלא לנקוט אמצעי זהירות מצדו להקדים פני נזק אפשרי, אפילו יש בכוחו לעשות כן (ראה: א' פורת, 'אחריותם של בנקים בגין רשלנות - התפתחויות אחרונות' ספר השנה של המשפט בישראל, תשנ"ב-תשנ"ג (לשכת עורכי-הדין - ועד מחוז תל-אביב, א' רוזן-צבי עורך, תשנ"ד) 324). מכוח מערכת יחסים מיוחדת זו מוטלות על הבנק חובות מיוחדות, שאינן מוטלות על צדדים לחוזה רגיל".

 

 

הפרת חובת תום הלב בהחתמת הלקוח על מסמך

כבר נפסק בבית המשפט העליון כי על בנק ליתן שירות בנאמנות ובזהירות ראויה, בדרך מקובלת ובתום לב. הבנק מחויב לגלות למקבל השירות כל פרט בעל חשיבות לגבי השירות ולגבי הסיכונים הכרוכים בו (ר' ע"א 5893/91 טפחות בנק משכנתאות לישראל בע"מ נ' צבאח פ"ד מח(2) 573, 595-597; עניין מיסטר מאני, עמ' 947) – וצוין בפס"ד בע"מ 3562/12 בפני כב' השופטת המשנה לנשיא בימ"ש העליון מ' נאור, השופט נ' הנדל והשופט צ' זילברטל, בתיק פלונית נ' בנק דיסקונט למשכנתאות בע"מ מיום 23.2.2014. - פס"ד בו נהדפה טענתו של הבנק כי "חזקה על אדם החותם על מסמך כי קרא והבין את תוכנו".

 

אתר אינטרנט זה נבנה כדי לעזור לך ולאחרים. תוכל גם אתה לעזור לאחרים בכך שתוסיף המלצות מנסיונך בנושא הגשת תביעה קטנה נגד בנק.

אם ראית טעות כלשהי, או מקום לתיקון או תוספת, הינך מוזמן לשלוח אלי הודעת דואר אלקטרוני מפורטת לכתובת amnon.nimni@gmail.com

bottom of page